Recepty

Námi vyzkoušené a naše oblíbené pokrmy

Pečené jehněčí s mátovou omáčkou

(4 - 6 porcí)

Suroviny na mátovou omáčku:
1 hrst nahrubo nakrájených mátových lístků
2 lžíce cukru krupice
200 ml vařící vody
200 ml bílého vinného octa
Suroviny na maso:
1,6 kg jehněčí kýty s kostí
3 větvičky rozmarýnu
4 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
hrubá mořská sůl
čerstvě mletý pepř
a pečící papír

Postup omáčka:
1) lístky omyj, osuš, nakrájej a vlož do misky
2) přidej cukr a přilij vařící vodu
3) důkladně promíchej a nech vychladnout v pokojové teplotě
4) přidej vinný ocet a promíchej; dej na 1 hodinu odpočinout
5) pokud je omáčka moc ostrá, přidej vodu


Postup maso:
1) troubu rozehřej na 160
2) pekáč vylož pečícím papírem
3) rozmarýn nakrájej na kousky o délce 2 cm
4) česnek oloupej a podélně rozkroj na 3 části
5) maso po celé ploše prošpikuj rozmarýnem a česnekem
6) poté maso potři olejem a vydatně osol a opepři
7) takto připravené maso vlož do pekáče
8) pekáč vlož do rozehřáté trouby a nech péct 2 hodiny do měkka
9) krájej na stole před hosty
10) mátovou omáčku rozlij do malých mističek a dej před každého hosta jednu
11) jednotlivá sousta masa namáčej do mátové omáčky

Zdroj: Roman Vaněk - Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

Jehněčí guláš

(4 - 6 porcí)

600g jehněčí kýty
2 cibule
100g sádla
4 lžičky sladké papriky
4 lžičky pálivé papriky
1 litr hovězího vývaru
50g rajského protlaku
10g česneku
60g švestkových povidel
1 lžička sušené majoránky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
4 sušené švestky
60g červené papriky (kapie)
60g zelené papriky
60g žluté papriky
170g brambor
špetka drceného kmínu
2 rozdrcené kuličky jalovce
sůl, pepř

Jehněčí kýtu nakrájíme na kstky 2x2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky 1x1 cm

V kastrolu na středním ohni zesklovatíme na sádle cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidáme sladkou i pálivou papriku. Promícháme a 1 minutu restujeme. Poté odstavíme z ohně, přidáme rajský protlak a zamícháme. Necháme 2 minuty odpočinout. Kastrol vrátíme na sporák, zvýšíme oheň a přidáme polovinu masa. Necháme ho restováním zatáhnout a přidáme druhou polovinu masa. Jakmile se masa začnou stejnoměrně dusit (začnou pouštět šťávu), podlijeme je horkým vývarem do ? výškymasa. Stáhneme oheň na 1/3 výkonu, přihodíme bobkový list a nové koření. Přikryjeme pokličkou a po 10 minutách přidáme povidla a švestky. Zamícháme a dusíme dál na mírném ohni 30 minut. Občas zamícháme a případně dolijeme do ? vývarem.

Poté přidáme brambory a papriky nakrájené na kostičky 1x1 cm, přilijeme vývar, aby bylo vše potopené a dál dusíme. Po dalších 30 minutách přidáme prolisovaný česnek, špetku čerstvě nadrceného kmínu, čerstvě nadrcený jalovec a majoránku promnutou mezi prsty. Necháme probublávat 10 minut. Nakonec guláš podle chuti osolíme a opepříme.

Zdroj: Roman Vaněk - Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

Dušené jehněčí maso s fazolemi a rajčaty

(4 - 6 porcí)

300 g velkých bílých fazolí
600 g jehněčí kýty (můžete použít i plec)
200 g cibule
2 lžíce sádla
4 lžičky sladké papriky
70 g rajčatového protlaku
1,6 l hovězího vývaru
6 stroužků česneku
500 g rajčat
160 g slaniny
sůl, pepř

Fazole dáme přes noc namočit do studené vody, poté je scedíme a propláchneme. Namočené fazole dáme vařit do 1 litru vývaru (ten potom nevyléváme). Vaříme na mírném ohni doměkka. Maso nakrájíme na větší kostky 3x3 cm a vetřeme do nich sůl. Cibuli nakrájíme najemno a v rozpáleném kastrolu na středním ohni ji na sádle necháme zesklovatět. Přidáme kostky masa a orestujeme je dozlatova. Stáhneme z plotýnky, zasypeme paprikou a vmícháme protlak. Už nerestujeme.

Zalijeme hovězím vývarem (600 ml), přivedeme k varu, stáhneme oheň pod 1/3 výkonu a za občasného míchání dusíme pod pokličkou asi 50 minut. Ke změklému masu přidáme doměkka uvařené fazole s polovinou vývaru, ve kterém se vařily. Prolisujeme česnek a přidáme ho do omáčky. Důkladně zamícháme.

Na rajčatech nařízneme ostrým nožem malý křížek. Takto upravená rajčata vložíme na ? minuty do vroucí osolené vody. Poté je vyjmeme a rychle zchladíme v ledové vodě. Tím zastavíme jejich další var. Rajčata půjdou nyní daleko lépe oloupat. Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky 1,5x1,5 cm. Slaninu nakrájíme na nudličky a spolu s rajčaty vložíme do omáčky. Necháme vše společně ještě 20 minut povařit na mírném ohni. Nakonec ochutíme pepřem a solí. Podáváme s čerstvým chlebem.

Zdroj: Roman Vaněk - Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

Polévka z beraního krku

(4 - 6 porcí)

2 střední mrkve
? menšího celeru
1 střední petržel
2 velké cibule
680 g beraního krku
1 lžíce sádla
1,5 l vody
3 kuličky nového koření
10 kuliček černého pepře
6 bobkových listů
5 velkých brambor
1 lžíce pokrájené pažitky
dle chuti česnek
sůl

Zeleninu očistníme a nakrájíme na větší kusy (5 cm). Oloupeme jednu cibuli a brambory. Ze druhé cibule sundáme jen vrchní špinavou slupku. Krk naporcujeme na jednotlivé díly – obratle (maso nejlépe naporcujeme sekáčkem, můžeme ho i přeřezat nožem ve spojích obratlů) a ze všech stran je orestujeme na lžíci sádla v rozpáleném kastrolu dohněda. Krk vyjmeme, do stejného hrnce vložíme zeleninu a orestujeme ji dozlatova za občasného míchání.

Vedle ve vyšším hrnci ohřejeme vodu na 80 stupňů C a vložíme do ní orestovaný krk spolu s orestovanou zeleninou. Lehce osolíme a přidáme oloupanu i neoloupanou cibuli, bobkový list, nové koření a celý pepř. Polévku přivedemk velmi mírnému varu. Nesmíme ji vařit klokotem, zakalila by se. Sbíráme pěnu na povrchu. Po hodině vyjmeme kořenovou zeleninu a odložíme ji do misky na teplé místo. Vývar velmi pomalu vaříme dalších 45 minut. Poté přidáme brambory a vaříme 15 minut. Pak brambory vyjmeme a vyhodíme nebo je použijeme na jiný pokrm.

Maso vyjmeme a vložíme na dno talíře a zalijeme vývarem a přidáme odložené uvařené kousky zeleniny. Polévku na talíři dochutíme solí, pepřem a případně podle chutí i najemno prolisovaným česnekem a ozdobíme najemno pokrájenou pažitkou.

Zdroj: Roman Vaněk - Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

Jehněčí po římsku

(4 porce)

1 lžíce oleje
1 lžíce másla
600 g jehněčího (plec nebo kýta) pokrájeného na kousky velké 2,5 cm
4 oloupané stroužky česneku
3 odrolené snítky tymiánu
6 konzervovaných ančoviček
1,5 dl červeného vína
1,5 dl jehněčího nebo zeleninového vývaru
1 lžička cukru
50 g vypeckovaných a přepůlených černých oliv
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky na ozdobení
bramborová kaše jako příloha

Ve velké pánvi rozehřejte olej a máslo. Přidejte pokrájené jehněčí maso a za častého míchání smažte 4-5 minut, dokud po všech stranách nezhnědne. V hmoždíři rozmělněte na hladkou pastu česnek, tymián a ančovičky. Přilejte do pánve víno a jehněčí nebo zeleninový vývar. Vmíchejte cukr a směs z hmoždíře. Přiveďte směs do varu, zmírněte plamen a pod pokličkou vařte 30-40 minut, doku maso nezměkne. Na posledních 10 minut vaření sejměte pokličku, aby se trochu tekutiny odpařilo. Přidejte do omáčky olivy a zamíchejte.

Podávejte hotový pokrm na servírovací míse s bramborovou kaší, ozdobený petrželkou.

Zdroj: Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers – 1000 klasických receptů z celého světa

Jehněčí kuskus

(4 porce)

2 středně velké pokrájené červené cibule
šťáva z 1 citronu
1 velká červená paprika, zbavená semínek a nahrubo pokrájená
1 velká zelená paprika, zbavená semínek a nahrubo pokrájená
1 velká oranžová paprika, zbavená semínek a nahrubo pokrájená
špetka šafránových nitek
nalámaný kus skořicové kůry
1 lžíce medu
3 dl zeleninového vývaru
2 lžičky olivového oleje
350 g libového jehněčího masa, zbaveného loje a pokrájeného
1 lžička pasty harissa
200 g pokrájených konzervovaných rajčat
425 g konzervované cizrny, okapané
350 g předvařeného kuskusu
2 lžičky mleté skořice
sůl a pepř

Cibuli promíchejte s citronovou šťávou a dejte do pánve. Přidejte papriku, šafrán, kusy skořice a med. Přilijte vývar a přiveďte vše k varu, přikryjte pokličkou a vařte na mírném plameni 5 minut. Mezitím rozehřejte v jiné pánvi olej a na mírném plameni smažte 3-4 minuty jehněčí, až zhnědne. Děrovanou lžící maso vyjměte a dejte do pánve s cibulí a paprikou. Osolte, opepřete, přidejte pastu harissa, rajčata a cizrnu. Vše dobře promíchejte, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte bez pokličky 20 minut.

Podle návodu na balíčku dejte nabobtnat do vody kuskus. Vložte jej do cedníku vyloženého plátnem a uvařte jej nad velkým hrncem vařící vody v páře pod pokličkou. Dejte kuskus na servírovací mísu a posypte jej mletou skořicí. Vyhoďte kusy skořicové kůry a naběračkou přelijte kuskus hotovým pokrmem.

Zdroj: Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers – 1000 klasických receptů z celého světa

Jehněčí do pyaza

(4 porce)

2 lžíce ghi nebo rostlinného oleje
2 velké cibule, tence pokrájená
4 stroužky česneku, z toho 2 rozetřené
750 g libového jehněčího masa bez kosti, pokrájeného na kostky o hraně 2,5 cm
1 lžička mletého chilli
2,5 cm nastrouhaného kořenu zázvoru
2 nasekané čerstvé zelené chilli papričky
? lžičky mleté kurkumy
1,75 dl nízkotučného bílého jogurtu
2 hřebíčky
2,5 cm dlouhý kus skořicové kůry
3 dl vody
2 lžíce nasekané čerstvé natě koriandru
3 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
chléb nán jako příloha

Ve velké pánvi rozehřejte ghí nebo olej a přidejte 1 cibuli a všechen česnek. Za neustálého míchání smažte 2-3 minuty. Přidejte jehněčí maso a osmahnětě na všech stranách do hněda. Vyjměte je z pánve a dejte stranou. Přidejte mleté chilli, zázvor, chilli papričky a kurkumu a míchejte dalších 30 vteřin. Přidejte dostatek soli a pepře, johurt, hřebíček, skořici a vodu. Dejte zpět do pánve maso. Přiveďte obsah pánve k varu a na mírném plameni 10 minut povařte. Přendejte směs do zapékací mísy a zapékejte bez pokličky 40 minut v předehřáté troubě při teplotě 180 °C.

Je-li třeba, přidejte ještě sůl, pepří a zbývající cibuli a zapékejte bez pokličky dalších 40 minut. Přidejte čerstvý koriandr a citronovou šťávu. Podávejte hotový pokrm s chlebem nán v ohřáté servírovací míse.

Zdroj: Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers – 1000 klasických receptů z celého světa

Řecké dušené jehněčí

(4 porce)

1 lžíce olivového oleje
700 g vykostěné plece (nebo filetu z hřbetu), očištěné a nakrájené na kousky velikosti sousta
1 červená cibule, nakrájená najemno
2 stroužky česneku, nakrájené najemno
200 ml suchého bílého vína
2 plechovky krájených rajčat (po 400 g)
100 g vypeckovaných oliv kalamata
3 snítky tymiánu
100 g těstovinové rýže kritharáki nebo orzo
sůl a čerstvě umletý černý pepř
100 g rozdrobeného sýra feta
svazeček mátových lístků, nasekaných najemno

Troubu předehřejte na 150 °C (plynovou na stupeň 2). V pečícím kastrolu nebo litinovém hrnci („holandská trouba“) zahřejte při střední teplotě 1 lžíci oleje a po dávkách, aby nebyl kastrol přeplněný, v něm maso osmahněte dohněda. Maso vyjměte děrovanou lžící a odložte ho na talíř pokrytý ubrouskem. Do kastrolu přilijte zbývající olej, přidejte cibuli a 5 minut nechte za občasného zamíchání změknout. Přidejte česnek a nechte na ohni ještě 2 minuty. Do kastrolu přidejte víno a rajčata a promíchejte. Vraťte maso, přidejte olivy a tymián a přiveďte k varu. Osolte a opepřete, přikrejte poklici a nechte v troubě 1 ? hodiny dusit. Kastrol z trouby vyndejte, z dušené směsi odstraňte tymián a přidejte těstoviny, případně dochuťte solí a pepřem. Vraťte ještě na 15 minut do troubu. V misce smíchejte fetu a mátu. Dušené maso podávejte horké, na povrchu posypané sýrovou směsí.

Zdroj: Nichola Fletcherová - Maso

Jehněčí žebra na rozmarýnu

(4 - 6 porcí)

2,5 kg jehněčích žeber
snítka čerstvého rozmarýnu
sůl, bílý pepř
300 g krájené cibule
2 lžíce drceného česneku
2 lžíce oleje

Pekáč vymažeme olejem, poklademe žebírka, navrch rozetřeme drcený česnek, pokladem čerstvým rozmarýnem, osolíme, opepříme.

Pečeme v troubě na 140°C asi 1 hodinu 20 minut.

Doporučená příloha – špenát a bramborový knedlík.

Zdroj: Maso domů

Jehněčí na majoránce

(4 porce)

1 kg jehněčí kýty
2 cibule
4 stroužky česneku
4 lžíce másla
1l drůbežího vývaru
200ml smetany na šlehání
2 lžíce čerstvé majoránky nebo 1,5 lžíce sušené
sůl, pepř

Maso oblaníme a očistíme dle chuti (kdo má rád vůni jehněčího, může nechat část tuku), nakrájíme na malé kostky, osolíme a opepříme. V hrnci rozpálíme 2 lžíce másla a orestujeme na něm dozlatova jemně nakrájenou cibuli. Přidáme maso, které restujeme tak dlouho, dokud se nevyvaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Potom přidáme prolisovaný nebo najemno nakrájený česnek, který krátce zarestujeme (stačí 1 minuta). Poté maso zalijeme vývarem tak, aby bylo ponořené.

Maso v hrnci dusíme zvolna doměkka cca 50 – 60 minut. Podle potřeby přiléváme vývar, vždy tak, aby byl do úrovně masa. Jakmile je maso měkké, přilijeme smetamu, přivedeme k varu a 2 minuty provaříme. Stáhneme ze sporáku. Do hrnce ještě postupně vmícháme zbylé 2 lžíce vychlazeného a na kostičky nakrájeného másla, poté již nevaříme.

Na závěr přidáme čerstvě pokrájené lístky majoránky, ještě trochu osolíme a opepříme a necháme 15 minut odpočinout. V případě použití sušené majoránky je potřeba ji před přidáním do hrnce promnout mezi prsty.

Podáváme s rýží nebo s těstovinami.

Zdroj: Roman Vaněk – Poklady klasické české kuchyně

Jehněčí maso dušené s česnekem a kmínem

(4 porce)

750 g vykostěného předního jehněčího masa (lze použít nejen plec, ale i krk, popř. jiné části jehněte)
6 dkg másla
8 dkg cibule
4 stroužky česneku
sůl
lžička kmínu
vývar zeleninový nebo drůbeží
hladká mouka

V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a kmín, poté přidáme maso nakrájené na špalíčky, osolíme a rychle ze všech stran opečeme, aby se maso zatáhlo. Poté maso podlijeme vývarem a asi půl hodiny dusíme. Šťávu necháme vysmahnout, maso zaprášíme moukou, osmahneme, znovu podlijeme vývarem a ještě dusíme do měkka (cca 15 - 20 minut, aby se ztratila chuť mouky).

Podáváme s rýží nebo vařenými bramborami.

Poměr česneku a kmínu lze upravit i podle vlastních chuťových preferencí.

Zdroj: Vilém Vrabec – Velká kuchařka

Turecký pilaf

(4 porce)

400 g jehněčího ořezu, pupku nebo krku
1 cibule
olivový olej
3 stroužky česneku
300 g rýže Basmati
700 ml jehněčího vývaru
120 g sušené meruňky
2 ks celé skořice
sůl

Na podávání:
80 g piniových oříšků
hrst čerstvé máty

Na oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, dozlatova ji opečeme a přidáme maso, které jsme předem nakrájeli na kostky a osolili. Důkladně opečeme, přidáme nakrájený česnek, propláchnutou rýži, opět osmahneme, zalijeme vývarem, osolíme, vložíme krájené meruňky a kousky celé skořice. Zaklopíme a pozvolna dusíme doměkka.

Podáváme s nasucho opraženými piniovými oříšky a sekanou mátou.

Zdroj: Kluci v akci

Uzbecký pilaf

(4 porce)

800 g jehněčí plece, popř. kýty nebo krku, nasekané na kostky cca 5-7 cm
2 hrnky rýže basmati
4 celé paličky česneku
1/2 hrnku oleje
2 větší cibule nakrájené na jemná půlkolečka
5 větších mrkví nakrájených na nudličky julienne
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky semínek koriandru
1/2 hrnku plodů dřišťálu
1 lžička celého černého pepře
2 lžičky soli
2 hrnky vroucí vody

Nejprve zalejte rýži horkou vodou a nechte zakrytou stát.

V pánvi rozehřejte olej, přidejte jehněčí maso a asi 10 minut zprudka opékejte dohněda, občas promíchejte. Poté přidejte cibuli a restujte cca 10 minut, dokud není cibule měkká a opečená. Poté přidejte nakrájenou mrkev a opět asi 10 minut opékejte, než mrkev změkne. Pak do pánve přidejte koření – římský kmín, koriandr, pepř, dřišťál a rozpůlené hlavičky česneku. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte asi 30 minut vařit na střední výkon.

Rýži propláchněte horkou vodou a přiktryjte jí směs masa a zeleniny v pánvi. Pomalu a rovnoměrně přilijte tolik vroucí vody, aby přesahovala rýži o cca 2,5 cm, osolte, nemíchejte, přikryjte pokličkou, snižte výkon a zvolna vařte, dokud není rýže měkká a tekutina vsáklá, což by mělo trvat cca 20 minut. Poté promíchejte a servírujte s paličkou česneku na vrchu každé porce.

Zdroj: Allrecipes

© Ovčí farma ZDERAZ 2016 - 2017